Pizza w Vincitore:

Nasze placki inspirowane są pizzą Napoletana, która znacznie różni się od polskiej pizzy. Brzegi są pulchne i spieczone, zaś środek miękki i lejący. Dodatkowo pizza nie jest krojona. Spowodowane jest to oryginalnym sposobem konsumpcji. Pizzę zaczyna się jeść od środka, na koniec zostawiając brzegi, którymi ,,czyścimy” talerz z resztek wspaniałego sosu stworzonego z pomidorów San Marzano i najwyższej jakości oliwy. Do tworzenia naszych popisowych pozycji używamy tylko oryginalnych, najwyższej jakości składników

Geneza:

Pierwsze pizzerie pojawiły się w Neapolu w XVIII wieku. Ich popularność była na tyle duża, że przyciągnęła uwagę króla Ferdynanda II Burbona, który odwiedził jedną z „pizzerii”, czym przyczynił się do wzrostu popularności owego dania. Krótko po tym jeden z kucharzy, Raffaelo Esposito, zadedykował królowej Małgorzacie Sabaudzkiej trzy rodzaje pizzy: ''alla mastunicola'' (z serem i bazylią), ''marinara'' (z pomidorami) – te dwa rodzaje były już dobrze znane – oraz nową wersję: z mozzarellą. Ta trzecia pizza najbardziej przypadła do gustu królowej. Tak powstała Margerita. Esposito tym samym ustanowił Neapol światową stolicą pizzy.